Tuesday, April 27, 2010

.::CaLoN sUaMi::.

Oleh kerana de seseorang yang menyuruh ak update blog ni so fine ak pown ingin menulis sesuatu tika ini..ok..berkaitan dengan entry kita kali ni..calon suami..hahah..ak taw especially kengkawan ku tgh melayan pasaan kan tgk cite adamaya..nak suami cam adam la..hahaha..marilah kite bermadu beramai-ramai yep..suka adam..=)))heheh..okie..back to the entry ak just nk share ciri2 calon suami yang baik..so korang2 yang dah ad bf@calon suami ley tgk ada x ciri2 ni lam diri diorang..n kpd lelaki2 yg membaca entry kali ni usahakanlah agar mempunyai ciri-ciri tersebut yep.. 1. Kuat amalan agamanya. Menjaga solat fardhu, kerap berjemaah dan solat pada awal waktu. Auratnya juga sentiasa dipelihara dan memakai pakaian yang sopan. Sifat ini boleh dilihat terutama sewaktu bersukan. 2. Akhlaknya baik, iaitu seorang yang nampak tegas, tetapi sebenarnya seorang yang lembut dan mudah bertolak ansur. Pertuturannya juga mesti sopan, melambangkan peribadi dan hatinya yang mulia. 3. Tegas mempertahankan maruahnya. Tidak berkunjung ke tempat-tempat yang boleh menjatuhkan kredibilitinya. 4. Amanah, tidak mengabaikan tugas yang diberikan dan tidak menyalahgunakan kuasa dan kedudukan. 5. Tidak boros, tetapi tidak kedekut. Tahu membelanjakan wang dengan bijaksana. 6. Menjaga mata dengan tidak melihat perempuan lain yang lalu lalang ketika sedang bercakap-cakap. 7. Pergaulan yang terbatas, tidak mengamalkan cara hidup bebas walaupun dia tahu dirinya mampu berbuat demikian. 8. Mempunyai rakan pergaulan yang baik. Rakan pergaulan seseorang itu biasanya sama. 9. Bertanggungjawab. Lihatlah dia dengan keluarga dan ibu bapanya. 10. Wajah yang tenang, tidak kira semasa bercakap atau membuat kerja atau masa kecemasan. jangan lupe ye kengkawan yg singe lg cri calon yang de cri2 ni taw..heheh..yabedabedu..^^

4 comments:

hiro said...

makcik faten dh cter sal kawen ne, dh sampai seru tue.

!! AkU sKaNdAl !! said...

hahaha..tlong la phm..
calon x d weyh..saje je tu share2..
ko jd la ciri2 laki cm tu yep..ngeh3..

jane said...

kekekekkekekeke
cukuplah bg aku dia tahu doa qunut!

lelengkap segala syarat
ngahhahahha

!! AkU sKaNdAl !! said...

hahahah..
doa qunut x ckup g babe..
kna lbh g..
kui3..